Malesef cogumuz Annelerimizden gördügümüz gibi elimize gecen gidalari herhangi bir sekilde tarih ve ambalaj önemsemeden buzlugumuzda muhafaza ediyoruz.
Fakat burada saglikli ve vitaminli beslenmek icin dikkat etmemiz gereken bircok sey var.
Bu aslinda baya kapsamli bir konu ama ben bugün pratik ve en önemli birkac noktayi paylasmak istiyorum.
Buzlukta saklayacagimiz gidalarin ambalajlari saglik ve sebzelerin uzun ömürlü olmasi acisindan cok önemli.
-Aluminium folio yerine plastik folio veya poset kullanilmali
-sivi yiyecekleri cam kaplar yerine plastik kaplarda saklamali
Eger buzluklariniz büyükse saklayacaginiz gidalar´da tarih cok önemli ve bu bizim dikkat etmedigimiz ilk nokta. (Dondurucuda ne olacak hersey uzunca kalir deyip önemsemiyoruz, saglikli beslenmek icin bu hicte öyle degil arkadaslar)
Ürünler | Aylik saklama süresi |
---|---|
Meyve | 8–12 |
Sebze | 6–12 |
Ekmek | 1–3 |
Et | 3–12* |
Peynir | 2–4 |
Et Ürünleri yagli olursa saklama süresi kisalir.
Benim buzlugum simdilik üc cekmeceden olusuyor ve gidalar sürekli yenilendigi icin üzerlerine tarih yazma geregini duymuyorum. Ama büyük buzluk sahibiyseniz bunu mutlaka yapin arkadaslar ve gidalarinizi tarihlerine göre tüketmeye calisin.
Buzlugunuz cok buz tuttuysa bosaltip buzlari cözdürün ve Makinanizi tekrar kullanima alin.
Bunun nedeni cogu zaman Gidalari alirken kapagi uzun süre acik birakmak.
Makinanizin az elektrik harcamasini istiyorsaniz yari bos halde kalmamasina dikkat edin.
Buzluk nekadar bos olursa okadar cok elektrik harcar.
Bildiginiz gibi iki cocuk Annesiyim bazen evin tüm islerine yetismek zor oluyor bu yüzden pratik yemek yapabilmek icin buzlukta sakladiklarim:
- suluköfte icin hazirladigim minik köfteler
- normal Köfte
- yemeklerde kullanmak icin dogranmis kuru sogan
- ici temizlenmis dolmalik biber
- ayiklanip cok az haslanmis Tazefasülye
ve buharda haslanmis hertürlü sebze (Patates haric)
- Dolmalik haslanmis Lahana ve bagyapragi
- artan hertürlü sulu yemegi plastik kaplarda saklayabilirsiniz
suan aklima gelenler bunlar arkadaslar
önümüzdeki günlerde paylasmak istediklerim:
- Buzlukta cig Suböregi ve Suböregi Yufkasi
- Börek tarifleri
- Tavuklu bezelyeli Manti
- Süzme Yogurtlu manti vs vs.
Bu konuda sizinde paylasimlarinizi güzel fikirlerinizi bekliyorum arkadaslar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba,
Fikir ve önerileriniz, icinizden gecenler benim icin cok önemli;
Güzel seyler paylasma dilegiyle...